Onze partners

“Scholen hebben een maatschappelijke opdracht: kinderen, jongeren en volwassenen opleiden en opvoeden. De maat- schappij stelt zo scholen en leerkrachten voor heel wat uitdagingen: sociale ongelijkheid wegwerken is er één van, maar daarnaast ook gezondheids-, milieu- en sporteducatie, leerlingen leren omgaan met agressie en discriminatie, kunst en cultuureducatie...

Al die vragen overstijgen vaak de opdracht en de draagkracht van de individuele school.


De brede open school is hierop een antwoord, speelt in op die ontwikkelingen en veranderingen in de maatschappij en vormt zo een krachtige leeromgeving, afgestemd op de lokale context of vragen of vraagstukken. De handen in elkaar slaan voor een leven lang en levensbreed leren en multidisciplinair samenwerken met lokale overheden, verenigingen en partners is een eerste stap om van een school een vlot toegankelijke en multifunctionele ruimte te maken.” - Pedagogisch project van het Gemeenschapsonderwijs

Het project Sprookjesmobiel was realiseerbaar dankzij de steun van de Provincie West-Vlaanderen, Het Vlaams Fonds voor de Letteren, Huis van Het Kind Kortrijk en CANON cultuurcel.

Met de steun van

 

Groep Intro: afdeling Halte R

Halte R is de omkaderingsdienst voor de werkstraf in de regio’s Kortrijk, Roeselare en Ieper. Ze zorgen voor een zinvolle invulling van de werkstraf op maat van de justitiabele en met een zo groot mogelijke meerwaarde voor de prestatieplaats en de samenleving.

Werkopdracht in dit project: De caravan volledig strippen langs binnen en voorzien van zitbanken, werktafel en elektriciteit.
Halte R werkt graag met recuperatiemateriaal, in samenwerking met de Kringloopwinkel.

Website

freinetschool de baai

Maken van kijkdozen als vertelvorm bij peuterverhaal door de Vlinderklas (5de en  6de leerjaar).

Website

uitpaszuidwest-kaart-hr.jpg

Bij een bezoek aan de Sprookjesmobiel kan je punten sparen.

In Zuid-West-Vlaanderen is het onmogelijk je te vervelen in je vrije tijd. Zowat in alle steden en gemeenten in de regio kan je terecht voor films, concerten, voorstellingen, workshops, sportabonnementen, ...

Met UiTPAS zuidwest geniet je nu nog meer van dit eindeloze aanbod en kan je punten sparen en omruilen tegen extra voordelen.

Wil je weten waar je kan sparen en omruilen? Welke voordelen je krijgt? Klik dan op onderstaande link.

Website

van-haar-melk-2.jpg

Astrid Verplancke

"Ik sta te popelen om aan de slag te gaan met dit groepje jongeren uit het 7de jaar kinderzorg. Een project begeleiden waar vertellen, luisteren, beleving en verwondering centraal staan voor lezer en luisteraar lijkt mij dan ook een boeiende uitdaging waar ik met veel goesting mijn schouders zal onder zetten."

Astrid Verplancke (1992°) tekent en schildert. Haar poëtische verbeelding zet ze om in expressieve, pasteuze prenten. Met veel verf, ruwe penseelstreken en ongeslepen potloden werkt ze aan beelden die een grote gevoelsmatigheid in zich hebben. Ze is een jonge illustratrice vol creatief geweld. 

Haar wortels zitten stevig verankerd in de Kortrijkse grond. Een voedingsbodem aan inspiratie waar ze werkt als freelancer bij o.a. de Schouwburg Kortrijk, Budascoop, Theater Antigone, Lieve zusjes Stoere broers en Bolwerk. Daarnaast geeft ze ook les aan kinderen en jongeren die in kunst en cultuur willen duiken. Ze is steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen die ze kan bereiken door beeldend te werk te gaan. Dit kan als tekenaar,  scenograaf, graficus, schilder, grafisch ontwerper, ...

Astrid werkte mee in schooljaar 2017-2018 alsook in 2018-2019.

Website

image005.jpg

Gesman

Gesman zorgt voor de volledige uitwerking van de buitenkant van de verhalencaravan.

Gesman is een artistieke duizendpoot in wiens werk het komen en gaan van mensen wordt weerspiegeld. Aan de hand van beelden die zijn weg kruisen, creëert hij zijn eigen artistieke wereld (realiteit). In zijn no-nonsens schilderijen kan elk een fractie van zijn eigen persoonlijkheid ontdekken.

Insteek: Gesman werkt mee aan het uiterlijke design van de verhalencaravan. Samen met de leerlingen gaat hij op zoek naar een ontwerp gebaseerd op de diversiteit van de verhalen en de leerlingen.

Website

IL_BOEKSTART_TAFEREEL_OKT16_08.jpg

Boekstart

De Sprookjesmobiel is opgenomen in de Boekstartgids. De leerlingen kregen ook een vorming op 14/1/19 rond interactief voorlezen voor baby’s en peuters onder begeleiding van Inge Umans.

cultuurcentrum kortrijk, team spinrag

Insteek schooljaar 2016-2017:
- de leerlingen wonen een Spinragvoorstelling bij waar vertelkunst centraal staat
- de leerlingen krijgen tips rond vertellen ‘op locatie’

Voor schooljaar 2018-2019 werken we samen een nieuwe vertelvorm uit, gekoppeld aan Spinrag festival.

Website

SINKSEN18-label-partners-1.png

De verhalencaravan zal tijdens Sinksen 2018 (20 en 21 mei) een plaats krijgen op het Casinoplein.

De Sinksenfeesten zijn jaarlijks de grootste festiviteiten in Kortrijk. In alle straten van de binnenstad wordt er gefeest, gepicknickt, gedanst, gemusiceerd, gezongen, creatief geproduceerd…

Website

 

arc.jpg

Parc de Triomphe

‘Het enige wat verdubbelt als je deelt, is geluk.’

Van maandag 17 tot en met zondag 23 december 2019 sierde de Arc de Triomphe het Jozef Vandaleplein in Kortrijk.

In de Arc kon je met jouw ingepakte geschenk terecht. De ingezamelde pakjes, 1.935 in totaal, werden dan verdeeld onder diverse organisaties voor kansarme kinderen. Het Vandaleplein was voor de gelegenheid omgetoverd tot een feeëriek 'Parc' waar er veel te doen en te beleven valt dankzij heel wat mensen en organisaties, waaronder De Stuyverij, Stad Kortrijk, Howest, Femma, OCMW Kortrijk en de Sprookjesmobiel.

hero.png

Memento Woordfestival Kortrijk 2019 is een initiatief van de Letterzetter van Kortrijk en het Lettertype Collectief, gecoördineerd door openbare bibliotheek Kortrijk, Boekenhuis Theoria, Conservatorium Kortrijk en Stad Kortrijk, in partnerschap met Wilde Westen vzw, Pand.A, Schouwburg Kortrijk, Designregio Kortrijk, Davidsfonds, Open Deur Kortrijk, De Zandberg, vzw Wit.h, Athena Campus Pottelberg, Humanistisch Verbond, Oxfam Bookshop, FMDO, de Unie der Zorgelozen, Het Penhuis, de Bende van het Boek, Athena campus Drie Hofsteden, Okan Drie Hofsteden en project de Sprookjesmobiel, Barcyclette, Muziekcentrum Track en Casteelken. De Sprookjesmobiel werd ingezet op 16 maart 2019.

shortcut-img4.png

Fieke Van der Gucht

De Kommaneuker, dat is Fieke Van der Gucht. Fieke is nu coördinator van Taalonthaal, het schrijfcentrum van Universiteit Gent.

Fieke doceert ‘Academisch schrijven in een notendop’ en begeleidt studenten bij al hun academisch schrijfwerk. Sinds 2014 is ze ook freelancer en corrigeert, redigeert of schrijft ze uw teksten.

Insteek: Tips en tricks bij de verhalen die uitgewerkt werden door de leerlingen.

Website

decor.jpg

Koen Vromman

Koen Vromman beschikt over een gespecialiseerd team van scenaristen, animatoren, decorbouwers en geluidsmensen.

Insteek: uitwerken van een promotioneel filmpje voor website en social media op basis van een concept van de leerlingen. 

Website

cropped-background-1.jpg

8 audio

Vorig schooljaar werkte Jille Waegebaert mee aan de projectweek ARThena. In zijn opnamestudio zullen de muzikanten liedjes opnemen voor het audioverhaal.

Boekenhuis Theoria

Boekenhuis Theoria sponsort de Sprookjesmobiel met kinderboeken en is samenwerkende partner voor Sinksen 18.

MD Lights

Mathieu Devlamynck is meewerkende partner en voorziet de caravan van licht en geluid.

GRD Producties

Guido Desimpelaere heeft meegewerkt aan de mixing en mastering van het audioverhaal en de meertalige liedjes van de 5 vertelvormen van de leerlingen. 

file3.jpeg

Domien Vloeberghs

Domien is stand up comedian en speelt improvisatietheater bij de Gentse groep Improcessie. Hij begeleidt de leerlingen verzorging tijdens enkele workshops improvisatietheater.

nieuwQuindo.jpg

Quindo is het Kortrijkse medialab met een avontuurlijke jongerenradio.

Vanuit een state-of-the-art-studio en professioneel uitgeruste redactie maken jongeren strafe radio en media voor jongeren van 16 tot 30 jaar.

Insteek: Vorig schooljaar werkte de school samen met Quindo aan een film over de schoolwerking (actief burgerschap) en radio Arthena en de strafste schoolnominatie. We bouwen verder op deze goeie ervaringen. De leerlingen 7de jaars kinderzorg maken hun eigen verhalencaravan mediabekend via een webspotje.

Website

karel de waele

Karel De Waele (° 1947) kreeg zijn regiedebuut als 29-jarige onderwijzer aan de Basisschool Scheppers te Wetteren. Hij regisseerde toen voor kinderen een stukje van Michaëla Krinner: “De reis naar de maan. Amper drie jaar later schreef hijzelf zijn eerste (kinder)toneel: “Brand”. Toen de hem omringende leerkrachten en hun vrienden hem vroegen naar komisch volwassenentoneel, kwam “En eeuwig stroomt de mazout” uit zijn pen en de trein was vertrokken voor meer dan 40 jaar auteurs- , acteurs- en regiewerk. Op zijn 70 jaar vond hij het vorig jaar genoeg geweest. Hij schreef nog de komische thriller “ 'k Peinsde Hola”, regisseerde en acteerde nog een laatste keer, en hing toen alles in de twijgen. Alles... behalve zijn pen.

En daarom zijn we blij dat hij – op aangeven van het fantastisch scenario van onze leerlingen – de dialogen en de tekst van de verteller voor ons hoorspel schreef. Om de woorden van Karel zelf te gebruiken: “Wat een schitterende fantasie hebben die jonge gasten! Het was een luxe – en vooral een eer hun ideeën te mogen uitschrijven!"

jv0 KORT Groepsfoto  Muziekcentrum Track.JPG

athena campus Heule

Leerlingen van athena campus Heule afdeling multimedia optie audio.

In deze opleiding leer je creatief audio maken. Daarnaast krijg je ook de basis van websites bouwen en video bewerken. Na het secundair word je tewerkgesteld in de audiovisuele sector (als klanktechnieker of producer) of kan je verder studeren (bachelor muziektechniek, multimedia of film).

Insteek: leerkracht Toon Bosschaert engageert zich om een samenwerking op te zetten tussen de 5de jaars audio en onze leerlingen 7de jaar Kinderzorg. Hij is zowel thuis in muziek als techniek.

Website

De-Stroom-6-ThomasDhanens_lr-kopie.jpg

Ultima Thule

Ultima Thule brengt figuren- en beeldend theater voor jongeren én volwassenen.

De voorstellingen vertrekken vanuit een persoonlijk verhaal, ingebed in een maatschappelijke context. Op vormelijk vlak streven we soberheid na, om zo tot een essentie te komen: in materiaalkeuze, poppen, scenografie, decor. Multidisciplinariteit is belangrijk in de voorstellingen van Ultima Thule. Acteurs vertellen, poppen en beelden niet minder. Er wordt altijd op zoek gegaan naar het juiste materiaal en de juiste vorm voor een pop, een figuur, in decor en scenografie.

Insteek: Leren poppen maken en daarmee spelen.

Website

kinderbouillon1-1030x685.jpg

Instituut voor volkswarmte

Het instituut brengt mensen dichter bij elkaar met creatieve en verrassende manoeuvres.

Elke uitvoering en opstelling is uniek. Het instituut wordt betrokken bij de conceptontwikkeling in de publieke ruimte.

Insteek: Het instituut denkt mee over hoe de verhalencaravan binnen het opendeurweekend een plekje kan veroveren, samen met de acts en bouwsels van het instituut zelf. Ook over de inplanting in het Begijnhofpark tijdens de Sinksenfeesten wordt een concept ontwikkeld en naar volgend schooljaar toe over het inzetten van een mobiel gegeven op publieke pleinen.

Website

2786271_orig.jpg

Griet Herssens

Griet Herssens integreert in haar werk een combinatie van textiel, media, fascinatie voor beweging en het menselijk lichaam.

Griet volgde masterclasses kostuumontwerp, mediakunst, beeld en installatie, figurentheater, sounddesign en hedendaagse dans.
Beeld, media (focus op oude media, schimmenspel), beweging- en dansexpressie zijn haar domeinen. Nu werkt ze enkel freelance in het kunsteducatieve veld. Verder maakt Griet regelmatig kostuums of figuren voor theater en dans. 

Insteek: uitwerking decoratie vertelvormen.

Website

digitalart136.jpg

Mr. Mong

Mr. Mong (pseudoniem van Simon Evaert, ° 1982) is een veelzijdig grafisch vormgever uit Gent.

Simon werkt aan verschillende projecten als graffitikunstenaar, striptekenaar, freelance vormgever, designer (Tomorrowland)...

Insteek: Illustreren van het audioverhaal.

Website

Steven De Waele

Steven De Waele, alias Toastie voor de insiders, kreeg op 8-jarige leeftijd de kans om mee te spelen in de musical “Luxia” van Charles DW. Hij werd klaargestoomd door Louis De Wijngaard, wijlen dirigent/koorleider die meermaals in de prijzen viel. Steven werd klassieke zang onderricht en bleef tot zijn 16 jaar in het koor als sopraan en tenor. Steven startte, vanuit zijn (ped)agogische achtergrond als leerkracht, ook met een eigen kindershow “Floppy en Flappy”, een interactieve show voor kinderen met eigen gecomponeerde liedjes. 

Insteek: meewerken aan muzikale workshop om met de leerlingen liedjes te schrijven bij de verhalen. Daarnaast zal hij ook de stemtypes samen inoefenen voor het audioverhaal.

DAE_logo_high_whiteBg_300dpi.jpg

Sprookjesmobiel werd geselecteerd als Group project en voorgesteld op 23/10/18 aan de laatste jaars studenten van de richting Digital Arts and Entertainment. Vijf studenten hebben een game ontworpen op basis van het meertalig audioverhaal dat in 2018 ingesproken werd door om. Wim Opbrouck, Iwein Segers en Martin De Jonghe.

Ann Sofie Viaene

Ann Sofie Viaene is ondersteuner taal secundair onderwijs bij de pedagogische begeleidingsdienst van het GO! onderwijs. 

Insteek: ontwikkelen van een begeleidende infobrochure voor schoolbezoeken.

Kringloopwinkel zwevegem-knokke

De afdeling van de Kringloopwinkel te Zwevegem-Knokke stelt materialen ter beschikking voor de Sprookjesmobiel. 

Website

caw aktractie

CAW Zuid-West-Vlaanderen biedt groepswerking aan in zijn deelwerking Aktractie: centrum voor opleiding en arbeidsvoorbereiding.
Insteek: zetels en materiaal voorzien voor de Sprookjesmobiel.

Website

Iris Ghyselinck

Iris is de zus van leerlinge Isis en werkt de illustraties uit voor de Kamishibai.

Soul Avenue

Een aantal muzikanten (Philip Carpentier, Hannes Pype en Rebecca Haffner) van Soul Avenue hebben de leerlingen live begeleid tijdens de persvoorstelling van de Sprookjesmobiel op 4 mei 2018.

Theater Antigone

Theater Antigone is een theaterhuis met een lange geschiedenis. Sinds de oprichting in 1956 zijn we uitgegroeid tot een dynamisch gezelschap met een veelzijdige werking.

1518168644-schermafbeelding-2018-01-31-om-13-17-25.png

Simon D’Huyvetter

Simon studeerde drama aan KASK te Gent en werkt als freelance theaterauteur, -speler en -maker. Hij is artistiek leider van theatergezelschap Blauwhuis en docent in de Theaterateliers van Bronks en Kopergietery. Tijdens de werkweek van 5 verzorging gaf hij sessies drama en toneel.

14955815_364208040637184_811451739872121411_n.jpg

Athenart is de kunstafdeling van athena campus Pottelberg.

Onder begeleiding van leerkracht Pieter Wyseur werken de leerlingen van de derde graad KSO illustraties uit voor nieuwe vertelvormen van de Sprookjesmobiel.

51240439_2171055892987185_4581219629258506240_o.jpg

Kind & Gezin heeft als opdracht om actief bij te dragen tot het welzijn van jonge kinderen en hun gezinnen door dienstverlening op de beleidsvelden preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang en adoptie.
Een aantal keer per schooljaar voeren de leerlingen van verzorging en kinderzorg activiteiten uit bij jonge kinderen samen met ouders tijdens de Ontmoetingsdagen van Kind & Gezin. Doel van de Ontmoetingsdagen is het samenbrengen van ouders om ervaringen omtrent opvoeding met elkaar te delen.